QARAQALPAQSTAN AYMAG`INDAG`I TOPIRAQ QURAMINDAǴI MIKROELEMENTLERDI IZERTLEW HÁM OLARDɪŃ G`AWASHANIN` ÓSIP RAWAJLANIWINA TÁSIRI (Proceedings of International Conference on Modern Science and Scientific Studies, 2022)
Mikro tóginler arasında eń keń tarqalǵan borlı mikro tóginler bolıp tabıladı. Eń konsentratlengen borlı tógin borat kislotası bolıp tabıladı - N3BO3 onı tuxımlarǵa sepgende talk menen aralastırıladı (14-16% ge shekem N3BO3 saqlawshı qospası isletiledi), ápiwayı, qos superfosfat hám de nitroammofoska hám basqalarǵa qosıladı. Bul maqsette bura Na2 B4 O7•10 H2O, borat kislotasınıń kalsiyli duzı da isletiledi. Kúl quramında da (1 kg kulda 200-700 mg ge shekem) bar ushraydı. Sol sebepli borlı tógin retinde kúl da isletiledi.