XI-XII ASRLARDA QURILGAN SO’FILAR MANZILGOHI – NAZLIMXON SULUV YODGORLIGI (Proceedings of International Conference on Modern Science and Scientific Studies, 2023)
Ushbu tezisda Markaziy Osiyoning oʻrta asrlardagi Amudaryo qirg’og’ida sivilizatsiya markazi sifatida qad rastlagan qadimiy memoriy yodgorlik – Nazlimxon suluv estaligi, uning nomlanish toponimlari va tarixi ustida ma’lum manbalarga suyanib, tarixiy ketma ketlikda tatqiqod olib bordik. Nazlimxon suluv yodgorligi XII asr oxiri XIII asr boshlarida yer betiga qurilgan saroy emas, balki, XI-XII asrlarda qurilgan so’filar manzilgohi yaʼni xonaqoh. Tadqiqot davomida professor A.Yu.Yakubovskiy, oʻrta asrlardagi arxitektura badiiy hunarmandchiligi tarixi boʻyicha atoqli mutaxassis G.A.Pugachenkova, V.N.Yagodin, Mizdaxkon kompleksida qazish ishlari olib borgan mahalliy arxeolog G’.Xo’janiyazov, arxeolog olim V.I.Filimonov, X.Yusupov va etnograf olim X. Esbergenovlarning ilmiy xulosalari o’rganildi.