LIRIK JANR TABIATIDA POETOLOGIK KONSTRUKSIYA YAXLITLIGI (Proceedings of International Conference on Modern Science and Scientific Studies, 2023)
Ijtimoiy-madaniy hayot silsilalarida avvalo, eng katta janriy-kompozitsion yaxlitlik zamzamalari ma’rifatparvarlik davri ijodkorlari asarlarida bo‘y ko‘rsatib, keyinchalik qat’iy tamoyillarda yanada sayqallana boshladi. Individual xarakterdan ibtidolangan va so‘ngra umumkayfiyatga tutashuvi hajvnavislikning falsafiy-estetik mezonlarini yangilashga zamin hozirladi. Kuchli tanqidiy-psixologik kayfiyat hajviy asarlarning takomillashuviga evrila boshlandi. Bu aynanlik adabiy yo‘nalishlarda yangi-yangi janrlarning paydo bo‘lishiga olib keldi. Mana shu jihatlar biz tadqiq etayotgan yangi o‘zbek she’riyatida hajvnavislik hodisasining poetik talqinini aniqlashda hajviy she’riyatdagi mavzu, muammo, g‘oya, pafos kabi tushunchalarning terminologik ma’nolariga aniqlik kiritildi.