MOVARAUNNAHRDA CHIG’ATOY ULUSI DAVLATINING BOSHQARUV TIZIMI (Proceedings of International Conference on Modern Science and Scientific Studies, 2023)
Chingizxon vafotidan so‘ng Chig’atoyga 4000 ta askar tekkan ekan. Ularning boshliqlari o‘z navbatida barlos, jaloyir, qovchin va orlot qabilalaridan bo‘lgan. Ibn Arabshohning yozishicha qavchinlar Amudaryo shimoli, Buxoroning sharqiy tomonlarida, barloslar Qashqadaryo vohasida, orlotlar Afg‘oniston shimolida joylashganlar. Keyinchalik Mahmud Yalavoch ham o‘z siyosati borasida shu qabilalarga suyanib ish ko‘rar edi. Mo‘g‘ullar ko‘chmanchi xalq bo‘lgani uchun boshqaruv tizimini yaxshi tushunmas edilar.Shuning uchun ham bo’ysundirilgan mahalliy aholining yuqori tabaqalaridan boshqaruv ishlarida foydalanishgan.