НОФИЛОЛОГИК СОҲАЛАРДА ТАЬЛИМ ОЛУВЧИ ТАЛАБАЛАРНИНГ ИНГЛИЗ ТИЛИДА ЁЗМА НУТҚ МАЛАКАЛАРИНИ ЎСТИРИШ МЕТОДЛАРИ (Proceedings of International Conference on Modern Science and Scientific Studies, 2023)
Давлат таълим стандартида номутахассисларнинг чет тилини умумевропа халқаро стандарти СЕFR нинг бошланғич А-2 даражасида билим,малака ва кўникмаларга эга бўлишлари дастурий талаблар сифатида белгилаб қўйилган.Бугунги кунда Олий таълимга ўкишга кабул килинган талабадан В1 даражасидаги билим талаб килинмоқда.Ушбу даражани эгаллаган талабалар содда жуфт-нутқларда иштирок эта олишади, ўзлари ва яқин инсонларига тааллуқли шахсий характердаги саволларга жавоб бера олишади. Чет тилида ёзувни ўргатиш хақида гап борганда ёзувнинг ўқитиш мақомига эга эмас,балки таълим воситаси ҳисобланишини таъкидлаш жоиз. Чет тилида ёзув деганда ушбу тил воситалари қўлланиб,ёзма шаклда фикр баён этиш тушунилади. Ёзма нутқда қўлланиладиган лисоний воситаларни, биринчидан графемалар ва ёзма шаклдаги лексик ва грамматик бирликлар ташкил этса, иккинчидан, уларнинг қўлланиши ёзма нутқнинг ёзиш техникаси саналади.Ёзиш техникасидан фойдаланиб, фикр чет тилида ёзма баён этилса,ёзма мулоқот юз беради. АҚШ чет тиллар ўқитиш методикасининг атоқли намоёндаларидан Гарвард университети профессори Уил Риверснинг фикрича, саводли бўлиш – ўқиш ва ёзувни билиш, деган маънони англатади. Ўқиш ва ёзув ёзма нутқнинг икки “палла” сидир, биринчисида ёзилган материал ўқилади, иккинчисида эса одатда ўқишда ўзлаштириладиган фикр ёзма изҳор этилади. Ҳусниҳат ҳарф,ҳарф бирикмаси сўз асосида, имло эса морфема, сўз даражасида, ёзма нутқ эса гап, абзац ва боғланма матн материалида ўргатилади. Ёзма нутқ бошқа репродуктив нутқ фаолияти тури – гапириш заминида, яъни унинг лисоний материали ва мавзулари доирасида шаклланади.Ёзма нутқ тегишли хусусий малакаларга асосланади.Ёзувмалакалари қуйидаги кўникмалардан ташкил топади: