MONETAR SIYOSATI TRANSMISSION MEXANIZMINING ILMIY-NAZARIY ASOSLARI (Proceedings of International Conference on Modern Science and Scientific Studies, 2024)
Markaziy bank pul-kredit siyosatining transmission mexanizmi o‘ziga xos kanallarga ega bo‘lib, ular orqali pul-kredit siyosatining iqtisodiyotga ko‘rsatilayotgan ta'sir impulslari uzatiladi. Transmission mexanizm kanallari monetar qarorlar to‘g‘risidagi e'lonlardan tortib, pul-kredit siyosati va iqtisodiyot real sektorining bir biriga bo‘lgan ayrim o‘zaro ta'sir mexanizmlarini ifodalaydi. Natijada pul-kredit siyosati sohasida amalga oshirilgan tadbirlardan keyin yuzaga kelgan real holatni aks etuvchi o‘zgaruvchan ko‘rsatkichlarga monetar siyosatni olib boruvchilarning teskari munosabati ham hisobga olinadi. Transmission kanallarning uzatuvchi mexanizmlari bir-biri bilan bog‘liq makroiqtisodiy o‘zgaruvchan ko‘rsatkichlardan iborat bo‘lib, ular pul-kredit siyosatida sodir bo‘layotgan o‘zgarishlarni uzatish uchun mo‘ljallangan. Shuningdek, ular milliy iqtisodiyotning o‘ziga xosligiga, moliyaviy tizimga va pul-kredit orqali muvofiqlashtirishni amalga oshirish metodlariga bog‘liqdir.