AMALIY SOG'LOM ODAMLARDA FITOPREPARATLARNI QO'LLASH IMKONIYATLARI (Proceedings of International Conference on Modern Science and Scientific Studies, 2024)
So'nggi yillarda kimyoviy dori vositalarini ishlab chiqishda sezilarli yutuqlarga erishganiga qaramay, fitoterapiyaning mashhurligi oshib bormoqda. Tabiiy shifobaxsh moddalar va ular asosidagi mahsulotlarning jozibadorligi fitopreparatlarning o'ziga xos xususiyatlari va biologiya, tibbiyot va farmatsevtika ishlab chiqarishidagi jadal rivojlanayotgan texnologiyalar tufayli ortib bormoqda. Metodologiya: Dorivor o'simliklarga asoslangan dori vositalariga oid ma'lumotlarni o'z ichiga olgan adabiyot manbalari tahlil qilindi va tuzildi. Fitopreparatlar bir qator afzalliklarga ega, jumladan, yuqori samaradorlik bilan past toksiklik, keng terapevtik ta'sir doirasi, yaxlit organoprotektiv ta'sir, tananing barcha a'zolari va tizimlariga uyg'unlashtiruvchi ta'sir, minimal nojo'ya ta'sirlar, sintetik dorilarga nisbatan nisbatan arzonroq narx va foydalanish imkoniyati. uyda tayyorgarlik. Fitoterapiya turli kasalliklarning birlamchi va ikkilamchi profilaktikasi uchun qo'llaniladi. Ushbu maqolada phy ning potentsial ilovalari muhokama qilinadi.