TURLI YOSHDAGI BOLALARDA JIGAR, O‘T PUFAGI VA O‘T YO‘LLARINING ANATOMIK FARQLARINING ZAMONAVIY TALQINI (Proceedings of International Conference on Modern Science and Scientific Studies, 2024)
Jigardan tashqari o‘t yo‘llari, jigar, o‘t pufagi jarrohlik aralashuvlarning eng keng tarqalgan joylaridan biridir. Anatomik o‘zgarishlarining chastotasi 47% ga etishi haqida xabar berilgan. Ushbu o‘zgarishlarga quyidagilar kiradi: qo‘shimcha jigar kanallari; jigarni to‘g'ridan-to‘g'ri o‘t pufagi bilan bog'laydigan g'ayritabiiy kanallar (qo‘shimcha kist-jigar kanallari) yoki Lushka kanallari; kist kanalining past kiritilishi, kist kanalining o‘ng yoki chap jigar kanaliga kiritilishi; umumiy jigar kanalining chap tomoniga yoki chap tomonga kiritilishi ; qisqa, uzun va ikki baravar.Ushbu tadqiqotning maqsadi eng keng tarqalgan g'ayritabiiy anatomik o‘zgarishlarni va ularning o‘t yo‘llarining shikastlanishi va toshlarning paydo bo‘lishi bilan bog'liqligini aniqlash, jarrohlarga umumiy anomaliyalar haqida ma'lumot berish, bu operatsiya paytida o‘t yo‘llarining shikastlanishiga yo‘l qo‘ymaydi. Bizning ma'lumotimizga ko‘ra, bu bizning mintaqamizda anatomik o‘zgarishlarni muhokama qiladigan birinchi tadqiqotdir .