QIZIL YASMIQ XALQ XO‘JALIGIDA FOYDALANISHI (Proceedings of International Conference on Modern Science and Scientific Studies, 2024)
Butun dunyoda hozirda qishloq xo‘jaligi kundan kunga rivojlanib bormoqda. Shu qatorda qishloq xo‘jaligini rivojlantirish maqsadida yerlarga meva sabzavotlar, sederat ekinlar va dukkakli don ekinlarni ekish kundan kunga jadallashmoqda. Dukkakli ekinlaridan biri yasmiq ( lens culinaris) ekini butun dunyo bo‘yicha eng ozuqaviy ekinlar safiga kiritilgan. Yasmiq dukkakli ekinning juda ko‘p turlari mavjud. Biz kundalik ishlatadigan ya’ni asosiy ovqat ratsoinimizga kiritilgan aynan qizil yasmiq hisoblanadi. Qizil yasmiq asosan hindiston davlatida yetishtiriladi.