(untitled) (Proceedings of International Conference on Modern Science and Scientific Studies, 2024)
Sonet janri tamoman yangi shakl bo`lib, Yevropa adabiyotidan o`rnak olgan holda yaratilgan. Keyinchalik rus adabiyotida o`zini namoyon etgan. Turkiy xalqlar adabiyotida ham ko`pgina tarjima asarlar bevosita rus adabiyoti bilan aloqador holda bunyodga kelgan. Italiyada vujudga kelgan Petrarka yo`nalishi boshqa adabiyotlar uchun qolip vazifasini o`tadi. Angliya adabiyotida Shekspir izidan borib yozilgan sonet shakli ham Turkiy adabiyotlarda o`z ta’sirini ko`rsatdi. Bu ikkala yo`nalish o`zbek adabiyotida keyinchalik ham hukmronligini saqlab qoldi. Barot Boyqobilovdan toki Rauf Parfigacha bo`lgan shoirlar sonetning o`zlari istagan turlarini yaratishdi. Maqolada Petrarka, Shekspir, Spenser, Rauf Parfi kabi shoirlar ijodidagi sonet janri shakllari tadqiq qilinadi.