(untitled) (Proceedings of International Conference on Modern Science and Scientific Studies, 2024)
Hozirgi kunda nochiziqli jarayonlarni sonli modellashtirish, shu jumladan, global yechimlarning mavjud bo‘lish shartlarini topish, chekli tezlikda tarqalishini aniqlash, effektiv sonli sxemalarni taklif qilish va asoslash, chiziqsiz jarayonlarni sonli o‘rganish muhim masalalar hisoblanadi. Jahon miqyosida, jumladan Italiya, Germaniya, Ispaniya, Xitoy, AQSH, Buyuk Britaniya, Fransiya, Avstriya va boshqa mamlakatlarda fanning mexanika, fizika, texnologiya, biofizika, biologiya, ekologiya, tibbiyot va boshqa turli sohalarida uchraydigan, nochiziqli differensial tenglamalar orqali ifodalanuvchi hodisa va jarayonlarning matematik modellarini o‘rganishga katta qiziqish borligi kuzatilmoqda. O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining 2017-yil 7-fevraldagi PF-4947-son «O‘zbekiston Respublikasini yanada rivojlantirish bo‘yicha Harakatlar strategiyasi to‘g‘risida»gi, 2018-yil 19-fevraldagi PF-5349-son «Axborot texnologiyalari va kommunikatsiyalar sohasini yanada takomillashtirish chora-tadbirlari to‘g‘risida»gi Farmonlari, 2018-yil 27-apreldagi PQ-3682-son «Innovatsion g‘oyalar, texnologiyalar va loyihalarni amaliy joriy qilish tizimini yanada takomillashtirish chora-tadbirlari» hamda ushbu sohada qabul qilingan me’yoriy-huquqiy hujjatlarda 6 nazarda tutilgan maqsad va vazifalarni amalga oshirishga muayyan darajada xizmat qiladi. Tadqiqotning respublika fan va texnologiyalari rivojlanishi-ning ustuvor yo‘nalishlariga bog‘liqligi. Mazkur tadqiqot respublika fan va texnologiyalar rivojlanishining IV. «Axborotlashtirish va axborot-kommunikatsiya texnologiyalarini rivojlantirish» ustuvor yo‘nalishi doirasida bajarilgan.