(untitled) (Proceedings of International Conference on Modern Science and Scientific Studies, 2024)
Mashhur Geografik Axborot Tizimi (GIS) bo’lgan ArcGIS evolyutsiyasi fazoviy ma’lumotlarni tahlil qilish va kartografiya sohasidagi muhim texnologik yutuqlar va paradigmalarning o’zgarishi bilan ajralib turdi. Ushbu ilmiy maqola ArcGIS ning tarixiy rivojlanishini o’rganadi, uning paydo bo’lishidan hozirgi holatigacha bo’lgan evolyutsiyasini kuzatadi. Biz ArcGIS-ni bugungi kundagi keng qamrovli geofazoviy platformaga aylantirgan asosiy bosqichlarni, texnologik innovatsiyalarni va strategik ishlanmalarni o’rganamiz. Bundan tashqari, maqola ArcGIS muhitida kartografiya tamoyillarini o’rganadi. Kartografiya, GISning ajralmas qismi sifatida, fazoviy ma’lumotlarni mazmunli va vizual jihatdan jozibali xaritalarga aylantirishda hal qiluvchi rol o’ynaydi. Biz ArcGIS doirasida xaritani loyihalash, ramzlashtirish, masshtab va joylashishni boshqaradigan tamoyillarni ko’rib chiqamiz. Muhokama an’anaviy kartografik tamoyillarni ham, ularning raqamli sohaga moslashuvini ham o’z ichiga oladi va ArcGIS kartograflarga dinamik, informatsion va estetik jihatdan yoqimli xaritalarni yaratish vositalari bilan qanday imkoniyatlar berishini ta’kidlaydi. ArcGIS ning tarixiy traektoriyasini o’rganib, uning muhitida kartografiya tamoyillarini yoritib, ushbu maqola zamonaviy geofazoviy tahlil va xarita ishlab chiqarishga asoslangan texnologik va kontseptual asoslar haqida tushuncha beradi.