(untitled) (Proceedings of International Conference on Modern Science and Scientific Studies, 2024)
“O‘zbekiston Respublikani yanada rivojlantirishga doir Harakatlar strategiyasida Qishloq xo‘jaligi ishlab chiqarishini izchil rivojlantirish, mamlakat oziq-ovqat xavfsizligini yanada mustahkamlash, ekologik toza mahsulotlar ishlab chiqarishni kengaytirish, agrar sektorining eksport salohiyatini sezilarli darajada oshirish va muttasil mo‘l va yuqori sifatli mahsulot ishlab chiqarishga” alohida e’tibor berilgan. “Meva –sabzavotchilik va uzumchiilkda oilaviy tadbirkorlikni rivojlantirish, qishloq xo‘jaligi ishlab chiqarishida dehqon xo‘jaliklarining ulushini oshirish chora-tadbirlari to‘g‘risida”gi Prezident Qarori (PQ-20son, 23.11.2021yil) qabul qilindi. Mazkur qaror bilan fermer va klasterlarning past hosilli paxta va g‘alladan qisqartirilgan 20 ming gektar ekin maydoni 2022-2025 yillarda zahiraga qaytariladi. Buxoro viloyati tuproq-iqlim sharoitida uzum hosilini talofatsiz yig‘ishtirib olishda avvalam bor, uni pishishidan oldin chamalash, ya’ni hosil bashoratiga binoan uni yig‘ishtirish rejasini tuzish, hosilni yig‘ib olish, quritish va saqlashga zarur asbob-uskunalar, quritgichlar, quritish uchun tayyorlanagan maydon, transport vositalari, qishga saqlash uchun vaqtinchalik va doimiy sovutgichli omborlarni tayyorlash, xuddi shunday agrotexnik chora-tadbirlarni o‘tqazilish uchun ilmiy asoslangan tavsiyalardan foydalanish maqsadga muvofiq bo‘ladi.