(untitled) (Proceedings of International Conference on Modern Science and Scientific Studies, 2023)
Халқимизнинг табиатидаги юксак маънавият, одоб-ахлоқ мезонлари унинг ғоят бой инсонийлиги, ҳаётий тажриба ва чуқур фалсафий тафаккур билан суғорилган ахлоқий меросида мужассамлашган. Бу борада ўсиб келаётган ёш авлодни миллий ғоя, миллий аньаналар ва қадриятлар рухида ривожлантириш, таълим-тарбия беришни замоннинг ўзи талаб этмоқда. Таълимнинг миллий йўналтирилганлиги Ўзбекистоннинг Кадрлар тайёрлаш миллий дастури тамойилларидан биридир. У таълимнинг миллий тарих, халқ анъаналари ва урф одатлари билан узвий уйғунлигини, ўзбекистон халқларининг маданиятини сақлаб қолиш ва бойитиш, таълимни миллий тараққиётнинг ўта муҳим омили сифатида эътироф этиш, бошқа халқларнинг тарих ва маданиятини ҳурматлашга йўналтирилган тарбия тизимини тақазо қилади. Миллий –тарбиявий қадриятларни тиклаш ва замонавийлаштириш умуминсоний эҳтиёж ҳамдир. Бу борада шарқ мутафаккирлари асарларини мукаммал ўрганиш ва уларни таълим-тарбия жараёнига тадбиқ этиш миллий ўзлигимизни сақлашда асос бўлиши шубҳасиз. Қатор шарқ мутафаккирлари қатори Жалолиддин Румийнинг маснавийларида шахс ва унинг жамиятга бўлган муносабатни ўрганувчи психология соҳаларига, масалан, шахс психологияси, ижтимоий психология, бошқарув психологияси, оила психологияси, дин психологияси, этно психология ва умумий психологияларга оид қарашларни учратиш мумкин.