(untitled) (Proceedings of International Conference on Modern Science and Scientific Studies, 2023)
Endokrin kasalliklari orasida qalqonsimon bez kasalliklari ko’p tarqalgan bo’lib, ikkinchi o’rinni egallaydi. Qalqonsimon bez organizmda muhim rol o’ynaydi. Ushbu organning asosiy vazifasi yodni saqlash va hayot uchun muhim bo’lgan qalqonsimon bez gormonlarini ishlab chiqish. Qalqonsimon bez bosh miya, moddalar almashinuvi, suyak o’sishi, immun sistemalar, jismoniy va aqliy rivojlanish, jinsiy yetilish jarayonlarida qatnashadi. Qalqonsimon bez faoliyati buzilganda organizmda turli xil patologik o’zgarishlar kelib chiqadi. Ushbu maqolada qalqonsimon bez kasalliklari turlari, ularning kelib chiqish sabablari, alomatlari, davolash, ularda qo’llaniladigan parxez taomlari haqida yoritilgan.