(untitled) (Proceedings of International Conference on Modern Science and Scientific Studies, 2023)
Bugungi kunda olib borilayotgan ilmiy izlanishlarimiz natijasida ma’lum bo’ldiki, yangi tug’ilgan chaqaloqlarda gipo- va agalaktiya holatlari 6%ni tashkil qilgan bo’lsa, bu raqam bolalar taraqqiyotining dastlabki 3oyligida 15% ni, yarim yillik davrda esa 35% ni tashkil qildi. Mamlakatimiz hozirgi kunda bozor iqtisodiga kiiib borayotganiga bir qancha yil bo’lgan bo’lsa hamki, bunday sharoitga hali ko’nikaolmagan oilalarda gipo- vaagalaktiya holatlarining kelib chiqishida iqtisodiy - turmush holatlari 42%ni tashkil qildi. 15 % holatlarda homilador ayollik davrida ko‘krak bezlari kelajak faoliyatga yaxshi tayyorlanmagan bo‘lib, 15% holatlarda bolalami boqish tartibi buzilgan, 8,2% holatlarda onalarda nafas yo‘ llarining dabdurustdan boshlangan kasalliklari va surunkali buyrak dardlari ko’zga tashlangan bo‘ lib, 5% onalarda bola tug’ilgandan so‘ng kech muddatlarda