(untitled) (Proceedings of International Conference on Modern Science and Scientific Studies, 2023)
Gibrid-elektr samolyot- harakatlanish tizimi va elektr tomonidan boshqariladigan energiya tizimlarini o’z ichiga olgan samolyot. Uglevodorodga asoslangan yoqilg’ilar tomonidan boshqariladi. Bunday tizimlarga mos ravishda elektr motorlari va gaz turbinalari misol bo’ladi. Bir nechta tadqiqotlarga qaramasdan guruhlar bunday samolyotlarni loyihalashga harakat qilishdi, ma’lum ma’noda u yoqilg’ini an’anaviy dizaynlarga nisbatan tejashga qodir, natijalar talab qilinadigan yoqilg’iga deyarli yaqin lashmaydi.Yangi dizaynni oqlash uchun tejash. Ushbu dizaynlarni yaxshilashning mumkin bo’lgan yo’llaridan biri bortdagi energiya boshqaruvini optimallashtirish, boshqacha aytganda, yoqilg’idan foydalanishdirva missiya davomida saqlangan elektr energiyasidan qachon foydalanish kerak. Ushbu maqolaning maqsadi gibrid-elektr samolyotlarida qo’llaniladigan energiyani boshqarish mavzusini ko’rib chiqishdir shu jumladan, samolyotlarning kontseptual dizayni uchun uning dolzarbligi va energiyani optimal boshqarishning amaliy namunasini taqdim etish. Dizayn/metodologiya/yondashuv - Ushbu muammoni hal qilish uchun optimal boshqaruv muammolari uchun dinamik dasturlash (DP) usuli ishlatilgan va birgalikda samolyotning ishlash modeli bilan ma’lum bir traektoriya bo’ylab uchadigan ma’lum bir samolyot uchun optimal energiya boshqaruvi olingan. Topilmalar - Natijalar gibrid yonilg’i akkumulyatorli samolyot bortidagi energiyani missiya davomida qanday qilib optimal tarzda boshqarish mumkinligini ko’rsatadi. Optimal natijalar optimal bo’lmagan natijalar bilan taqqoslandi va kichik farqlar topildi. Natijalarning batareyani zaryadlash samaradorligiga katta sezgirligiham topildi. O’ziga xoslik/qiymat - Ushbu ishning yangiligi energiyani boshqarish uchun DPni o’z ichiga olgan o’zgaruvchan vazn tizimiga qo’llashdan kelib chiqadi. Pervanel orqali energiyani tiklash.