(untitled) (Proceedings of International Conference on Modern Science and Scientific Studies, 2023)
Bugungi kunda Xalqaro diabet federatsiyasi ma’lumotlariga ko’ra, 20 yoshdan 79 yoshgacha bo’lgan insonlarning har o’n nafaridan bittasiga qandli diabet tashxisi qo’yilgan. Bu dunyo bo’yicha katta ko’rsatgich. O’zbekistonda ham qandli diabet bilan kasallanganlar soni 245 mingdan oshib ketgan. Shunday ekan har bir inson qandli diabet kasalligi va uning salbiy oqibatlari haqida ma’lumotga ega bo’lsa o’z sog’lig’i haqida qayg’urib, o’z vaqtida mutaxassislarga murojat qilishi, kasallikni erta aniqlanishi, erta davo choralarini boshlash foydadan holi bolmas edi. Ushbu maqolada insulin moddasini ta’siri, qandli diabet kasalligini sabablari, kuzatiladigan alomatlari, zamopnaviy davolash choralari haqida ma’lumotlar berilgan.