(untitled) (Proceedings of International Conference on Modern Science and Scientific Studies, 2023)
Atrof – muhitning allergenlar deb ataluvchi ba’zi omillari (kimyoviy moddalar, mikroblar va ularning hayot faoliyatida hosil bo’ladigan mahsulotlar, oziq-ovqatlar) ta’siriga organizmning sezgirligi bilan xarakterlanadi. Allergiya XX asr vrachlariga ma’lum bo’ldi. 1902-yilda venalik vrach Pirket difteriya (ot) zardobi takror in’eksiya qilinganidan keyin bolalarning nima uchun kasal bo’lib qolishi ustida birinchi marta bosh qotirdi va zardob kasalligining klinik manzarasiga amal qilib, allergiya qonunini aniqlanadi. Allergik kasalliklar (bronxial astma, eshakem, allergik tumov, dermatitlar, dori va oziq-ovqatdan bo’ladigan allergiyalar)keng tarqalgan bo’lib, tobora ko’payib bormoqda. Antibiotiklar va boshqa dorilar , shuningdek turli sintetik materiallar , bo’yoqlar , kimyoviy moddalarning ko’p qo’llanilishi shunga sabab bo’lmoqda .