(untitled) (Proceedings of International Conference on Modern Science and Scientific Studies, 2022)
Tug’ilishda tug’ruq jarohatlari, amniotik pufakning muddatidan oldin yorilishi, kindik tizimchasidagi va homilaning kichik qismlari tushishi bilan kechadi. Bunday holda, homilaning ko’ndalang pozitsiyasi bilan tabiiy tugruq olib borish mumkin bulmaydi.Tug’ilish bilan bog’liq holda, onada quyidagi asoratlar paydo bo’lishi mumkin:oroliq sohasi, bachadon bo’yni, vaginal devorlar va diafragmaning yorilishi. Eng og’ir holatlarda sfinkter. to’g’ri ichak devorining va tos suyaklarining shikastlanishi (divergensiyasi) kuzatiladi. Bundan tashqari, qon ketishi, amniotik suyuqlik bilan emboliya, shuningdek, platsentani bachadonda qisman qolib ketishi va tug’ruqdan keyingi yallig’lanish jarayonlari paydo bo’lishi mumkin. Homila tomonidan tug’ilishning asosiy asoratlari ko’pincha prenatal travmatizm, o’tkir gipoksiya, tug’ruq paytida infektsiya kuzatiladi. Tug’ilish rejasini tuzish va ayolni tug’ish uchun tayyorlash bo’yicha profilaktika choralarini ko’rish kerak, chunki ko’krak qafasi ona uchun ham, homila uchun ham jiddiy asoratlarni keltirib chiqarishi mumkin.