(untitled) (Proceedings of International Conference on Modern Science and Scientific Studies, 2024)
Юртимиз тарихида Шайбонийлар сулоласи ва унинг авлодлари номи билан боғлиқ бир қатор маданий ва маърифий обидалар етиб келган. Шайбонийхонинг ҳаёти, шахсияти, ҳукмронлик даврига бағишланган ва бизгача етиб келган тарихий манбалар орасида, айниқса шоир ва тазкиранавис Ҳасанхожа Нисорийнинг “Мураккири аҳбоб” (Дўстлар ёдномаси) номли тазкираси алоҳида ўрин эгаллайди. Унда Муҳаммад Шайбонийхонинг таржимаи ҳоли келтирилган экан, хоннинг авлодлари чингизий хонлардан эканлиги, отадан ёш етим қолганлигини, зиддиятли шароит туфайли Астрахан ва кейинчалик Бухорога келиб яшаганлиги айтилади.