(untitled) (Proceedings of International Conference on Modern Science and Scientific Studies, 2024)
Mobil messenjer smartfonlar uchun dastur hisoblanadi. Tezkor xabarlar tizimidan foydalanib, nafaqat matnli xabarlarni, balki rasmlar, ovozli signallar va videolarni ham almashish mumkin. Bugungi kunda eng ommabop messenjerlar sifatida Telegram, Whatsapp va Facebook, Instagram messenjerlarni aytishimiz mumkin. Telegram dastlab Rossiyada 2013 yil avgustda ishga tushirilgan. Telegramda maxfiy dialoglar mavjud bo‘lib, ular ma’lum vaqtdan keyin avtomatik ravishda o‘chiriladi. Ushbu funksiya suhbat ishtirokchilari tomonidan maxfiylikni o‘zaro oshkor qilgan taqdirda mavjud bo‘ladi. Rasmlarni yuklab olish va siqish qobiliyatiga ega. Messenjerda ro‘yxatdan o‘tish telefon raqami orqali amalga oshiriladi va gadjet yo‘qolganda messenjerni masofadan turib blokirovka qilish mumkin. Whatsapp 2009 yil yanvarda paydo bo’lgan. Whatsapp messenjerining afzalliklari bu kichik dastur bo‘lib, androidli smartfon va kommunikatorlarga o‘rnatiladi. Whatsapp barcha turdagi ma’lumotlarni uzatishga imkon beradi, video qo‘ng‘iroqlar faqat mashhur platformalardagi qurilmalardan amalga oshiriladi, katta guruh suhbatlarini yaratish mumkin, xabarlarda belgilar cheklangan emas, aloqa ro‘yxatini sinxronlashtiradi, bir-biriga fotosuratlarni va audio yozuvlar jo‘natish, geografik xaritalarni o‘zaro almashish mumkin. Facebook 2004-yil 4-fevralda ishga tushirilgan. Facebook messenjerining afzalliklari har qanday formatdagi ma’lumotlarni uzatishga imkon beradi, rasmlarni tahrirlash imkoniyati mavjud, ovozli qo‘ng‘iroq va video qo‘ng‘iroqlarni bajarishga imkon beradi, guruh suhbatini yaratish mumkin, gif-animatsiyalarni uzatish uchun qulaydir