(untitled) (Proceedings of International Conference on Modern Science and Scientific Studies, 2024)
Avtomatik boshqaruv tizimini tashkil etishda zaruriy asosiy qurilmalar sifatida birlamchi o‘lchov asboblari – datchiklardan foydalaniladi. Datchiklar ishlatilish sohasi, o‘lchanayotgan parametr va ishchi muhitiga qarab turli xilda bo‘lishi mumkin. Ishlab chiqarishda harorat datchiklari, bosimni o‘lchash datchiklari, sathni o‘lchash dachiklari, sarfni o‘lchash datchiklari va moddaning zichligi, yopishqoqligi, elektr o‘tkazuvchanligi hamda turli xildagi fizik va himiyaviy axamiyatdagi labaratoriya analizi datchiklaridan keng ko‘lamda foydalaniladi Hozirgi kunda elektronik qurilmalardan foydalanilmaydingan sohaning o‘zi yo‘q bo‘lsa kerak. Elektronik, ayniqsa mikroelektronik qurilmalarning hozirgi yanada rivojlanib, takominlashib borayotgan axborot asrida ularning o‘rni beqiyosdir. Ulardan ishlab chiqarishning barcha sohalarida: transportda, mashinasozlikda, radiotexnikada, televideniya, telekomunikatsiya apparatlarida, kompyuter sohasida, turmush hayotimizdagi maishiy texnika vositalarida va boshqa bir necha sohalarda ularning o‘rni almashtirib bo‘lmas darajada foydalanib kelinmoqda.