ВЛИЯНИЕ ПОСЕВА И НОРМЫ ПОДКОРМКИ АЗОТНЫХ УДОБРЕНИЙ НА ЗИМОСТОЙКОСТЬ СОРТОВ ТВЕРДОЙ ПШЕНИЦЫ (Proceedings of International Conference on Educational Discoveries and Humanities, 2024)
Мақолада Қашқадарё вилоятининг оч тусли бўз тупроқлари шароитида қаттиқ буғдойнинг “Зилол” ва “Насаф” навларини экиш ва азотли ўғит меъёрларининг ўсимликнинг қишга чидамлилигига таъсири ёритилган. Биологик кузги қаттиқ буғдой навларининг қишга чидамлилик даражасига навнинг хусусияти, экиш меъёри ва муддати бевосита таъсир кўрсатиши таъкидланган. Навларнинг қишга чидамлиги 4 млн.дона вариантда 84,0-83,6%, 5 млн.дона вариантда 83,5-82,5% ва 6 млн.дона вариантда 82,3-81,8% ташкил этди. Экиш меъёрининг ошиб бориши билан ўсимликнинг қишлаш даражаси пасайиши аниқланган.