ORGANIC DEHQONCHILIK UCHUN MAHSUS ER TUZISHDA EKINLAR QATOR USTINI MUL`CHALASHNİNG AHAMİYATİ (Proceedings of International Conference on Educational Discoveries and Humanities, 2023)
Qoraqalpog’iston Respublikasindagi suv tanqisligi, shur tuproqli, unumdorligi past, donadorligi juda kam sharoitida ekinlarni mul`chalashning ahamiyati katta. Bu erda klimatning ekstremalligi, bahorning kech kelishi va salqin bulishi, gidrogeologik sharoitning boshqa regionlardan uzgachaligi, ekinlar vegetaciyasi vaqtida doima suv bula bermasligi bizni shartli turda ekinlarni mul`chalashga boshlaydi. Sababi mul`chalash vaqtida ekinlar qisqa muddatli sovuqlardan yaxshi saqlanadi, tuproq bet yuzasida bahorgi kuchli emg’irlar ta`sirda buladigan qatqolaq bulmaydi, tuproq bet yuzasining tez qizishiga sababshi buladi, ekinlar ekilgan qator mul`cha sifatida qullangan gung ta`sirida oziq moddalar bilan tez bayiydi. Mul`chalashning ta`siri yaxshi bulganligi uchun dehqonchiligi rivojlangan mamlakatlar- Germaniya, İzrayl, Finlyandiya, Rossiya va Gollandiyalarda mul`chalash ishlari minnatli turda bajariladi.