ФОНЕМА ТУШУНЧАСИНИНГ ЮЗАГА КЕЛИШ ТАРИХИ (Proceedings of International Conference on Educational Discoveries and Humanities, 2023)
Мақола фонема тушунчасининг термин сифатида юзага келиши, шунингдек, назария сифатида шаклланиш тарихига бағишланган. Унда фонема терминининг тилшуносликка кириб келиши ва назария бўлиб шаклланиш босқичлари талқин қилинган. Мазкур босқичларнинг ҳар бирида фонема назарияси асосчиси бўлган И.А.Бодуэн де Куртененинг ўзига ҳос қарашлари изоҳланган. Мақоланинг хулоса қисмида, фонема назариясининг шаклланиш тарихи шартли равишда уч босқичга бўлиниши ва бу босқичларда фонеманинг бир-биридан фарқланадиган антропофоник, морфологик ҳамда психологик аспектлари очиб берилганлиги таъкидланган.