O`ZBEKISTONDA YARIM O`TKAZGICHLAR SOHASIDA OLIB BORILAYOTGAN ISHLAR (Proceedings of International Conference on Educational Discoveries and Humanities, 2023)
Yarim o`tkazgichlar fizikasi-bu soxadagi ilmiy tadqiqot ishlari yigirmanchi asrning 30 yillarida boshlangan. Bu ishlar ko`plab ilmiy tekshirish institutlari va oliy o`quv yurtlarida olib borilmoqda. Masalan: O‘zbekiston fanlar akademiyasiga qarashli “Fizika va texnika”, “Elektronika”, “Yadro fizikasi”, O‘zbekiston Milliy universiteti fizika fakulteti ilmiy laboratoriyalarida, Toshkent Davlat texnika universiteti elektronika ilmiy laboratoriyalari va boshqa muassasalarda keng ko‘lamli ishlar olib borilmoqda. Yarimo`tkazgichlar fizikasi soxasida o`zbek olimlarining yutuqlari ham talaygina. Ular jumlasiga quyidagilarni kiritish mumkin: Quyosh energiyasini elektr energiyasiga aylantirib beruvchi o`zgartirgichlar, yuqori kuchlanishli fotoelektrik generatorlar, ikki yoqlama sezgir foto o`zgartirgichlar ishlab chiqildi va ular asosida fotoelektrik qurilmalarning modullari yaratildi.