OʻTLOQI- BOʻZ TUPROQDALAR SHAROITIDA AZOTLI OʻGʻITLAR ME’YORINING TUPROQDAGI AMMONIY SHAKLDAGI AZOT MIQDORIGA TA’SIRI (Proceedings of International Conference on Educational Discoveries and Humanities, 2024)
Hozirgi vaqtda polifenollarning, betatsianin pigmentlarining, amarantin alkaloidi, suvda eruvchi pektinlar, amarantning turli ekstraktlari va fraksiyalarining antioksidant faolligi jadal oʻrganilmoqda.Bu vaqtga kelib, yosh barglar vitaminlar, oqsillar va mineral moddalar kabi foydali moddalarning eng koʻp miqdorini toʻplagan boʻladi. Ulardan choy, kompot, kotlet, salqin va issiq taomlar tayyorlanadi. Quritilgan barg kukuni goʻsht, baliq, qovurilgan parranda taomlariga sepiladi. Amarant urugʻlaridan un, oqishoq, moy olinadi. Amarant urugʻlaridan pechene, biskvit, tort kabi konditer mahsulotlari tayyorlashda ingredient sifatida foydalaniladi.Amarant urugʻlari qizdirilganda makkajoʻxori donlari kabi boʻrtib, yoriladi va yoqimli ta’m va yongʻoq hidiga ega boʻlib qoladi. Hozirgi vaqtga kelib, amarant urugʻlari koʻp miqdorda oqsil, yogʻ, vitaminlar va boshqa biologik faol moddalar saqlashi ma’lum boʻldi.