(untitled) (Proceedings of International Conference on Educational Discoveries and Humanities, 2023)
Конституциясининг 21-моддасида мамлакатимизда инсон ҳуқуқларини ҳимоя қилиш ва ҳимоя қилиш мустаҳкамланган. Шунингдек, Конституциясининг 65-моддаси хусусий мулкини ҳимоя қилишни кафолатлайди. Қонунчилик, шунингдек, фуқароларнинг ҳуқуқлари ва эркинликларини суд орқали ҳимоя қилишни кафолатлайди, бу Конституциясининг 55-моддасида акс эттирилган. Уй-жой қонунчилиги нормаларига риоя қилиш фуқаролар, шунингдек, уй-жой фондини ҳисобга олиш, сақлаш, фойдаланиш ва таъмирлашни таъминлаш ваколати юклатилган давлат органлари, корхоналар, муассаса ва ташкилотларнинг уй-жойга бўлган қонуний ҳуқуқ ва манфаатларини ҳимоя қилишнинг муҳим шартларидан бири ҳисобланади. Шунинг учун бундай тоифадаги ишларни ҳал этишда масъулиятни янада ошириш, низоларнинг қонуний кўрилишини тўлиқ таъминлаш лозим.Ушбу мақолада ижара муносабатларида уй-жойга нисбатан ҳуқуқларни бузганлик учун фуқаролик-ҳуқуқий жавобгарлик масалалари муҳокама қилинади.