(untitled) (Proceedings of International Conference on Educational Discoveries and Humanities, 2023)
Qo‘qon adabiy muhitida bir guruh shoiralarga ustozlik qilgan Jahonotin Uvaysiy o‘zbek mumtoz adabiyoti taraqqiyotiga o‘zining muhim va benazir maqomi bilan yuksak hissa qo‘shdi. Ayollar tasavvufi tushunchasini yangi pog‘onaga olib chiqdi. Badiiy jihatdan pishiq, go‘zal she’riyati nafaqat shoiralar uchun, balki shoirlar uchun ham mahorat maktabi sifatida xizmat qilib kelmoqda. Uning shaxsiyatida jasur, fidoiy va haqgo‘y shooirlarga xos axloqiy ruhiy sifatlar ustunlik qiladi. Maqolada ushbu sifatlar falsafiy mushohada qilingan. Falsafiy qarashlarining g`oyaviy manbasi sifatida tasavvuf Uvaysiy ijodida qay tariqa kuylanganligi maqolada tahlil qilingan.