(untitled) (Proceedings of International Conference on Educational Discoveries and Humanities, 2023)
Ulıwma orta bilim beriw mektepleri hám akademiyalıq liceylerde qaraqalpaq ádebiyatın oqıtıwda jazıwshınıń ómirbayanın úyreniw eń áhmiyetli metodikalıq máselelerden esaplanadı. Usı kózqarastan qaraqalpaq ádebiyatı baǵdarlamasında berilgen A.Ábdievtıń ómirbayanı hám dóretiwshiligine baylanıslı ádebiy materiallardı izbe-izlik penen metodikalıq jaqtan úyrenip shıǵıw maqsetke muwapıq. Jazıwshınıń ómirbayanın úyreniw onıń shıǵarmalarına túsinik yamasa kirisiw sıpatında qaraladı. Bul ómirbayanlıq maǵlıwmatlar oqıwshılarǵa úlken maqset hám tereń oy-sezimler menen ruwxlanǵan ómir obrazların kórsetedi. Sonlıqtan onıń ómirbayanı ótilgende tárbiyalıq jaǵına qaraw tiyis. Jazıwshınıń ómirbayanı onıń kórkem shıǵarmaların tallawdan aldın ótiliwi, ómirbayanın túsindirgende onıń turmısında tarıyxıy waqıyaları, dáwirdiń haqıyqatlıǵı, tuwıpósken, tárbiya alǵan ortalıq penen qarım-qatnası haqqında hárbir klassqa say aytıp ótiledi. Jazıwshınıń tálim-tárbiya beriwshilik ómirbayanı oqıwshılardıń oy-órisiniń ósiwine belgili dárejede tásir etedi. Jazıwshınıń ómirbayanlıq materialların, bilim beriwshilik hám tárbiyalıq táreplerin bir-birinen bólek qarawǵa bolmaydı.