(untitled) (Proceedings of International Conference on Educational Discoveries and Humanities, 2024)
Mazkur maqolada o‘zbek tilshunosligining terminologiya va leksikografiya, xususan, terminografiya bo‘yicha, umumiy filologik hamda sohaviy lug‘atlarning ahamiyati, ularni tuzish, terminologik birliklarning soha bo‘yicha o‘ziga xos jihatlarini ajratib ko‘rsatish, shuningdek, ularni umumiy filologik yoki maxsus lug‘atlarda keltirish, birliklarni izohlash kabi masalalari yoritilgan. Maqolani yoritishda tavsiflash, qiyoslash, komponent tahlil statistik tahlil, tasniflash metodlaridan foydalanildi. Astronomiyaga oid tadqiqotlarning rivojlanishi natijasida yuzlab terminlarning paydo bo‘lishi milliy terminologiya va terminografiya sohasining tubdan isloh qilinishini talab etadi. Bu esa astronomiya sohasidagi ilmiy izlanishlarga bo‘lgan ehtiyojni oshishi bilan birga mazkur sohaga oid terminlarning leksikografik talqinini o‘rganish jarayonida ularning etnik, struktural-semantik jihatlarini izchil talqin qilish, sohaga oid terminlarni tartibga solish va terminlarning izohli lug‘atlarda berilishini mukammalashtirishni taqozo etadi.